вторник, 3 юни 2008 г.

Откриха ген, прекратяващ стареенето



Оказва се, че генът р16 ускорява остаряването на клетките, докато р19 спира този процес.

Изследователи от клиниката в Майо откриха ген, който може да ускори или да спре процеса на остаряване на клетките, пише в статия публикувана в списание Nature Cell Biology. Чрез експерименти с мишки биолозите проучили функциите на два гена, предизвикващи развитието на тумори в процеса на остаряване – р16 и р19.

Ние не можехме да изследваме мишки с премахнати ген р16 или р19, защото те умираха от рак преди да успеят да се състарят. Чрез кръстосването с други мишки, които остаряват пет пъти по-бързо от нормалното заради мутация в гена BubR1, ние преодоляхме това препятствие”, коментира ръководителят на изследването Дарън Бейкър (Darren Baker).

След преодоляване на този проблем учените твърдо установили, че р16 предизвиква остаряване на тъканите, докато р19 противодейства на този ефект. “Това беше напълно неочаквано откритие, тъй като експериментите с култури от тъканите показваха, че р19 подпомага остаряването”, отбелязва друг участник в изследването Ян ван Дерсен (Jan van Deursen).

По време на изследването учените установили още, че за старта и развитието на процеса на остаряване частично влияе и натрупването на стари клетки в органите и тъканите. Тези стари клетки притежават “изкривени” генетични характеристики и отделят белтъци, повреждащи околните клетки, което води до влошаване на функциите на органите.

Няма коментари: