вторник, 3 юни 2008 г.

Европа поведе света в ерата на вятърната енергия

Европа поведе света в ерата на вятърната енергия. Според последните прогнози на Европейската асоциация за вятърна енергия капацитетът за производство на вятърна енергия на стария континент ще се увеличи от 28 400 мегавата през 2003та до 75 000 мегавата през 2010г. и 180 000 мегавата през 2020г. След 16 години електричеството, произвеждано от вятърни турбини, ще покрива нуждите на 195 милиона европейци или половината от населението на континента.

В световен мащаб капацитетът за производство на електроенергия от вятъра се увеличава с по 30% на година. ОТ 1995г. до 2003-та увеличението е почти 8 пъти – от 5 000 на 39 000 мегавата. За сравнение употребата на изкопаемите горива за производство на енергия се е увеличила само с 2%. С толкова са нарастнали и атомните мощности.

Съвременните технологии за производство на електричество от вятъра се появяват през 80-те години в Калифорния, но в момента САЩ генерират само 6 300 мегавата и изостават далеч назад от Европа в приложението на тази нова технология. Германия е европейският лидер по производство на вятърна енергия със своите 14 600 мегавата, а Испания – водещата вятърна сила в южна Европа ще надмне капацитета на САЩ през тази година. Малка Дания, която поведе Европа в ерата на вятърната енергия, сега захранва 20% от собственото си електропотребление с вятърни генератори. Страната е и сред водещите световни производители на вятърни турбини.

Тласък за развитие на вятърната енергия в Европа е и загрижеността за глобалното затопляне. Вълната от рекордни горещини през лятото на 2003-та, която съсипа реколтите и бе посочена като причина за повишената смъртност през сезона /35 000 души/, също подтиква към подмяна на въглищата с чисти енергийни източници.

Вятърът се оказва привлекателен поради няколко причини. Има го в изобилие, евтин е, практически неизтощим източник на енергия, не води до замърсяване и до климатични аномалии. Накратко притежава качества, с които нито един от традиционните енергийни източници за производство на електричество не може да се похвали.

Липсата на разходи за гориво, прави вятърната енергия особено привлекателна за инвеститорите, които влягат големи средства само за конструкцията на турбините. Това спестява на консуматора и постоянното повишаване на цената на тока заради нестабилните цени на горивата. Лидерството на Европа в генерирането на електричество от вятъра носи и икономическа полза – 9 от 10-те водещи световни производители на вятърни турбини са в Дания, Германия и Испания.

С напредналите технологии, които САЩ притежава, страната също би могла да стане лидер в тази сфера. Въпреки това САЩ продължават да разчитат основно на ресурсите на 19-ти век - въглищата, за да произвеждат голяма част от електричеството си, докато старият континент вече се преориентира към чистата енергия. Европа повежда света не само в ерата на вятърната енергия, но и в ерата на възобновяемите енергийни източници и стабилизация на климата. “Впрягането” на вятърната енергия демонстрира потенциала и на една нова енергийна икономика, която можа де бъде пример и за останалия свят.

Няма коментари: