вторник, 3 юни 2008 г.

Записи върху златни плочи


В Националния исторически музей в София е изложена древна книга, състояща се от 6 страници, изработени от 23,82-каратово злато, с размери 5 см на 4,5 см, свързани със златни пръстени.

Върху плочите е издълбан текст с етруски букви и рисунки на кон, конник, сирена, лира и войници. Според археолозите това е най-старата съхранила се книга на света, създадена 600 години преди Христа.

Съдържанието на книгата подсказва, че тя е направена във връзка с погребението на аристократ, изповядващ култа на Орфей. Гръцкият философ Питагор е популяризирал този култ, произхождащ от Тракия, в Южна Италия и сред съседните племена. Досега са открити около 30 отделни страници от етруски книги, но само в България е открита цяла книга, чиито страници са съединени със златни пръстени.

Книгата, която е изложена отскоро в залите на НИМ, е била намерена преди около 60 години от войник, работил при прокопаването на канал около р. Струма. Тя е изследвана от експерти в София и Лондон. В момента учените работят върху превода на текста.

Книгата представлява интерес и за членовете на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, защото е създадена по същото време, когато Лехий и неговото семейство напускат Ерусалим и защото тя напълно съответства с описанието на златните плочи на Книгата на Мормон, дадено от Джозеф Смит, в неговото писмо до Джон Уентуърд:
“Тези записи бяха издълбани върху плочи, които изглеждаха златни, всяка плоча беше 6 инча широка и 8 инча дълга. Плочите бяха изпълнени с вдълбани египетски йероглифи и бяха свързани в книга с помощта на 3 пръстена...” (История на Църквата 4:537).

Няма коментари: