вторник, 3 юни 2008 г.

Изменението на климата - в холивудски хит


Холивудският филмов хит “След утрешния ден” насочва вниманието към екологичните проблеми, свързани с изменението на климата. Сюжетът разказва как глобалното затопляне, причинено от неутолимото желание на човека да изгаря нефт, въглища и газ, разтопява полярните шапки и неутрализира топлите океански течения, отключвайки началото на нова ледена епоха. Ню Йорк е залят от приливна вълна, а после замразен от гигантска ледена буря. Американците са принудени да бягат на юг към мексиканската граница и в замяна да преговарят за опрощаване на дълговете на Латинска Америка.

Според природозащитниците и учените, които работят по проблемите с изменението на климата, филмът е фантастичен, преувеличава сценария на глобалното затопляне и понякога пренебрегва законите на физиката. Въпреки това експертите са доволни, че филмът ще пробуди дебат върху темата. Информация за истинския проблем ще достигне по интересен и популярен начин до огромен кръг хора. Учените се надяват “След утрешния ден” да повиши така интереса към глобалното затопляне, както “Джурасик парк” направи това за динозаврите.

“След утрешния ден” мобилизира и активисти, които използват случая, за да предизвидат публична дискусия за действие за решаване на проблема с изменението на климата, на който не се отделя сериозно внимание в обществото и сред политиците.

“Учените са провалиха в опита си да убедят политиците и международните компании във важността на решението за спешни мерки. Филмът обаче ще достигне до съвсем нова аудитория, която дори няма да е чувала за глобалното затопляне. Надяваме се, че това “разбуждане” ще създаде усещане за нуждата от бърза реакция за борба с промяната в климата. Особено разчитаме случаят да повлияе на САЩ, които не желаят да подпишат Протокола от Киото”, споделят активистите на световната екологична организация “Приятели на Земята”.

Но според вестник Ню Йорк Таймс, климатолозите от американската агенция НАСА са били предупредени да не коментират филма, за да не разстроят администрацията на Буш за това, че отказва да ратифицира Протокола от Киото – документ, с който световната общност декларира готовност за вземане на спешни мерки срещу изменението на климата посредством ограничаване на емисиите от въглероден двуокис.

Междувременно друга екологична организация от световен мащаб прие предизвикателството на продуцентите на “След утрешния ден” и пусна нов уеб-сайт.

“www.thedayaftertomorrow.org” е пародиен вариант на официалния сайт на филма. Страницата е създадена от Грийнпийс и хвърля вината за липсата на адекватни действя срещу изменението на климата върху правителството на САЩ и петролната компания Esso. Сайтът перефразира въпроса от рекламната кампания на “След утрешния ден - къде ще бъдеш ти?” в “След утрешния ден - кого ще обвиниш?”.

Няма коментари: