събота, 7 юни 2008 г.

Учени откриха нов вид динозавър


Бразилски и аржентински палеонтолози откриха изключително добре запазена вкаменелост на непознат досега вид гигантски динозавър, който преди около 80 милиона години е обитавал земите на Северна Патагония в Аржентина, пише Ройтерс. Тревопасният вид Futalognkosaurus dukei е 70 процента запазен. Съдейки по размерите на откритите прешлени в Патагония, учените правят извода, че живелият преди 80 милиона години футалонкозаурус дукей на дължина е достигал до 34 метра и е бил висок колкото четириетажна сграда. Това го нарежда сред най-големите видове, открити досега. Палеонтологът от Националния музей при Държавния университет на Рио де Жанейро Александър Кьолнер разказа, че откритите кости тежат 30 тона. Това позволява да се предположи, че вероятното тегло на динозавъра е било около 70 тона.

Освен това в близост са открити вкаменелости, характерни за екосистемата от същия период, късна Креда, заедно с някои добре запазени листа и риба. Специалистите с възторг коментират, че е изключително рядко до останките на динозавър да бъдат намерени листа. Това е като цял един "Изгубен свят", казва палеонтолог, цитиран от Ройтерс.

Името на новооткрития динозавър идва от езика на местните индианци мапуче и означава "Гигантски вожд на гущерите". В края е прибавено и името на американската компания Duke Energy Corp, която финансира разкопките. Изследователите вярват, че трупа на огромния динозавър е бил разкъсан от хищници и по-късно отнесен от бавните води на някоя река. Там той създава "бариера", която спомага за натрупването на кости и листа за дълъг период от време, докато всичко се превръща във вкаменелост.

Няма коментари: