вторник, 3 юни 2008 г.

Най-големият модел за прогноза на изменението в климата


Проект “сlimateprediction.net” е програма, разработена да генерира модел на промяната в климата с помощта на хиляди обикновени домашни компютри по цял свят.

Програмата е подобна на започналия преди време СЕТИ експеримент, който търси извънземен разум посредством обработка на данни в домашните компютри на хиляди ентусиасти. Всеки от участницитие в мега-експеримента за предсказване на климата може да изтегли от Интернет уникален модел и да зададе на компютъра си да изчислява данните за промяната, която ще настъпи на Земята след определен брой години. Резултатите се изпращат обратно по Интернет към интерактивния портал, който позволява да се сравняват резултатите на всикчи участници в експеримента.

Интересното в случая е, че докато изчислява може да наблюдавате на компютъра си как моделът на земния климат се променя. Програмата работи като фон на вашия десктоп и не пречи на бързината и качеството на останалите дейности.

Използвайки компютрите на доброволци и ентусиасти учените се надяват “сlimateprediction.net” да са превърне в най-големия в света модел за прогнозиране на изменението в климата, който да предложи огромно разнообразие от варианти и сценарии за промените.

“Изменението на климата и нашата реакция към това са теми от глобално значение ”, казват учените. “Този процес ще се отрази на реколтите, водните ресурси, еко-системите, енергийните нужди, дори на цените на застраховките. Съществува консенсус сред специалистите, че Земята ще продължи да се затопля през настоящото столетие, но отделните изчисления варират в големи граници. Участвайки в експеримента “сlimateprediction.net”, всеки може да помогне за подобряването на научните прогнози за климата през 21 век”, призовават още създателите на проекта.

Няма коментари: