петък, 6 юни 2008 г.

Интересни факти за храненето и здравето


Всеки от нас е чел за ползите от здравословното хранене, защо трябва да се пие кафе в умерени количества, дали е толкова важен гликогенът наистина или пък какво е липогенеза, холестерол, глюкоза? Предлагам Ви резюме от няколко интересни факти, свързани с тези понятия.
Мускулната треска се дължи на натрупване в мускулите на лактат - краен продукт от анаеробното разграждане на глюкозата. Вана, масаж и аспирин са добър начин за добавяне на повече кръв до мускулите, която да "отмие" лактата и да го транспортира до черния дроб.
"Биохимия на златото" - в кръвта на жените този микроелемент се съдържа в двойно по-голямо количество, отколкото в тази на мъжете (патологична страст към бижутата?)
Еритроцитът разгражда глюкозата само анаеробно, защото няма митохондрии.
Сперматозоидите използват като главен енергиен източник за движението си фруктоза, а не глюкоза (яжте плодове и мед, мъже!)
Маргаринът съдържа ненаситени растителни мазнини, които, за са преминат от естественото си течно състояние в твърдо, се подлагат на процес хидрогениране, протичащ при високо налягане и температура. При това цис-конфигурацията на двойната връзка на ненаситените мастни киселини преминава в транс и ензимите, отговорни за разграждането на мазнините в организма, не могат да ги "разпознаят". Така тези транс-мастни киселини "се натъпкват" в мастната тъкан и "пречат" на процеса на мастното разграждане.

Няма коментари: